Aineisto-ohje
Aineisto on ratkaisevan tärkeä osa laadukkaan painoaineiston valmistamista. Näillä ohjeilla pyrimme varmistamaan sujuvan tulostusprosessin ja korkealaatuiset tuotteet. Tässä lyhyesti muutamia ohjeita, jotka auttavat meitä varmistamaan, että valmis tuotteesi vastaa visiotasi:
Painovalmiin aineiston tulee olla PDF-muodossa. Suosittelemme käyttämään “package”-toimintoa (Indesign, illustrator) jos mahdollista se näppärästi pakkaa koko dokumentin fontteineen, grafiikoineen, kuvineen ja väriprofiilein yhteen kansioon.
Tiedostot ja kansiot olisi hyvä nimetä selkeästi
Kuvat
Kuvat 1:1 resoluutio 300dpi.
Viivakuvissa väh. 600dpi ja mielellään 1200dpi. Muotoina
.psd .jpg .tiff .pdf
Fontit
Tekstit muutettuina
poluiksi (paths, curves).
Kirjasimet eli fontit kaikkine leikkauksineen muodossa
Truetype (.ttf) tai Opentype (.otf)
Logot ja grafiikat
Vektori muodossa eli tiedostomuotoina käyvät
.pdf .ai .eps. svg
Tiedostomuodot:
Kaikkien aineistojen tulee olla PC:lle yhteensopivia. Tiedostot eivät saa olla salasanasuojattuja. Painovalmiin aineiston tulee olla PDF-muodossa. Sovitusti muita mahdollisia tiedostomuotoja ovat:
Indesign
Illustrator
Coreldraw
EPS
Aineiston koko:
Aineiston koko tulisi olla 1:1
Mikäli tämä ei ole mahdollista niin
nimeä tiedosto selkeästi.
Kirjoita tiedoston nimeen kokosuhde.
Esim:
“yritys_projekti_tuote_ppkkvvy_1-1”
Tekstit ja fontit:
Tekstit tulee muuttaa vektoreiksi (paths, curves). Jos näin ei ole mahdollista tehdä, tulee fontit liittää aina aineiston mukaan ja fonttien tulee olla PC-yhteensopivia. Illustratorin ja Indesign ”package”- toiminto pakkaa kätevästi kaiken aineiston samaan kansioon.
Värit:
Aineiston kaikki värit tulee olla CMYK-muodossa. Väriprofiilina Cmyk-väreissä tulee olla CoatedFogra39 (ISO 12647:2:2004). Jos haetaan tiettyä värikoodia esim. Brändiväriä, silloin voi käytää PMS-värejä joiden tulee olla Pantone Solid Coated-paletista. RAL-värikoodit ja muut maalikoodit eivät kelpaa.
Muotoonleikkuu ja stanssauslinjat:
Jos painotuote stanssataan muotoon tai painotuotteesen tulee reikiä, tulee linjat asettaa aineistoon nnimettynä spottivärinä.
–Stanssaus eli muotoleikkaus ”Stanssi”
-Nuuttaus eli taite ”Nuutti
-Ritsaus eli viiltolinja ”Ritsaus”
Nämä kyseiset elementit tulisi laittaa omiin ryhmiinsä jotta saamme sen eriteltyä. Aineiston voi tallettaa sivuttain jossa leikkuulinjat ovat omalla sivullaan.
Leikkuuvara eli bleed:
Leikkuuvara varmistaa painojäljen ulottumisen arkin reunaan/stanssiin asti kun arkki leikataan viimeistelyn yhteydessä. Jätä aina aineistoon 5mm leikkuuvara jokaiselle reunalle jälkikäsittelyä varten.
Painotekniset merkit:
Aineistoon on syytä laittaa leikkuu- ja taittomerkit mikäli mahdollista. Monivärisissä silkkipainotöissä on suositeltavaa lisätä leikkumerkkien mukaan kohdistusmerkit.
Aineiston lähettäminen:
Jos aineisto ei mahdu sähköpostin rajattuun tiedostokokoon, niin suosittelemme käyttämään selainpohjaista palvelua kuten WeTransfer.